R.I.P Malik Bendjelloul

Barn från 70-talet / Permalink / 1
Jag hade helt och hållet missat att barnskådespelaren Malik Bendjelloul avled under våren.
Malik gjorde rollen som filip i serien Ebba och Didrik, jag har skrivit ett inlägg om honom tidigare som ni hittar HÄR.
Tänkte nämna det utifall att det var någon mer än jag som missat det, och tyckte att han förtjänade att hyllas lite extra.
Tråkigt nog verkar det som att det var självmord då Malik hade varit deprimerad under en lång tid. Malik blev bara 36 år så det var väldigt tragiskt.
Vill ni läsa hela artikeln om honom kan ni hitta den på SVT HÄR!

Minns ni honom ifrån serien? Dela gärna med er av minnen ni har därifrån.

 


Calle Torén

Barn från 80-talet / Permalink / 2
Calle Torén föddes 31 mars 1981 i Stockholm. Vi känner mest igen honom som Peter i Peter och Petra, men han var även med i både Sunes jul och Mimmi också.

Det är svårt att få fram information om vad Calle gör idag, men det verkar som att han ska ha bott i  Hong Kong ett tag för att idag vara bosatt i Schweitz. Han verkar också var gift och ha barn. 
Idag verkar han arbeta på Hult International Business School.

Filmografi
1988 - Mimmi
1989 - Peter och Petra
1991 - Sunes jul

Jag kan inte säga till 100% att bilderna stämmer, men visst ser det ut som vår Calle?
Källförteckningar: IMDB och Calles facebook
 

Bortklippta scener i Pippi Långstrump

Visste du det? / Permalink / 4
Jag tror inte att det är många som har missat att SVT ska klippa bort vissa scener i Pippi Långstrump. 
För er som har missat det så ska SVT nu göra en nyutgåva av tv-serien från 1969. De har bland annat förbättrat ljud och ljud, men även valt att klippa bort scener som anses vara rasistiska. Svt vill inte längre att Pippis pappa ska vara negerkung. Pippi kommer inte heller att dra ut ögonen och leka "kines".

Detta har fått stor uppståndelse på sociala medier och det har både varit positiva och negativa åsikter. Vissa anser att man förstör vårt kulturarv, medan andra verkligen stöttar SVT i det här beslutet.
 
Jag själv kan erkänna att jag först blev lite besviken då Pippi för mig är helig. Jag tycker inte att man ska röra i Astrid Lindgrens verk, men när jag tänker efter så tycker jag att detta är ett bra beslut av SVT. Serien ska ses av barn, och i modern tid så är det så många mer olika kulturer och religoner man måste ta hänsyn till. Vi vill ju att våra nysvenskar och de barn med utländsk bakgrund ska känna sig välkommna i vårt land och inte känna sig mindre värd. Så detta är ett steg i helt rätt riktning.

För mig som är uppväxt med orginalversionen kommer Pippis pappa alltid att vara negerkung. Men jag är vuxen och jag ser på det ordet på ett helt annat sätt än vad dagens barn gör. Därför stöttar jag SVTs beslut till 100%.

Vad är er åsikt om detta? Är ni för eller emot SVTs beslut?
 
 


Till top