Anton Glanzelius

Barn från 70-talet / Permalink / 1
Anton Glanzelius föddes 1974 i Göteborg. Han är mest känd som huvudrollen i Mitt liv som hund där han vann guldbagge som bästa skådespelare i barnfilm.
 
När Anton var 13 år så ringde telefonen hemma hos honom. Det var Michael Jackson som hade sett honom i Mitt liv som hund och ville bjuda hem honom till Nerverland. Året efter kom Michael till sverige och han och Anton hyrde Liseberg en hel dag och åkte massa karuseller.
 
När Anton blev vuxen slutade han med skådespeleri och blev producent istället. Han var först programchef på Tv4 Plus, sen blev han programchef och producent på TV11. Idag är han biträdande kanaldirekttör över hela TV4-gruppen.
 
Filmografi
 • 1989 - Husbonden - piraten på Sandön (TV)
 • 1985 - Mitt liv som hund
 • 1984 - Tryggare kan ingen vara ... (TV)

   
 

Barnen i Bullerbyn

Bakom kulisserna, Visste du det? / Permalink / 0
Barnen i Bullerbyn är väll en film som inte många missat?
Här kommer lite information om hur det gick till att spela in filmerna!
 
För att det skulle gå fort tog man inte upp något ljud och slapp problemen med bilar, flygplan och ständiga omtagningar. Regissören Olle Hellbom ropade till barnen vad han ville att de skulle göra, ibland hade han till och med boken i handen och läste. Sekvenserna lektes fram.
Först när avsnitten var färdigklippta var det dags för ljud och uppfinningsrikedomen var stor. Potatismjöl fick snön att knarra under skosulorna och när barnen går i gräset är det tejp som dras ut. Fotografen tuggar på kärnan i en filmrulle när det ska låta som att skomakarens hund gnager på ett ben.

Lilla Kerstin i Bullerbyn spelades av Olle Hellboms tvååriga dotter Tove. "Det var rena terrormetoderna. De sträckte fram en sked med mat mot mig - och så drog de bort den! Ren barnmisshandel!" säger hon. För så gick det till när de skulle få henne att gråta.

Utomhusscenerna är inspelade i Sevedstorp, men inte inomhusscenerna. De som äger husen bodde kvar medan inspelningarna pågick. När man skulle spela in att Anna väcker Lisa genom att dra i ett snöre när de ska rymma, var man tvungen att invänta att nyheterna och vädret på tv var slut, annars hade ljudet kommit med på filmen. De flesta inspelningsplatser hittade man i närheten och många av de boende i området deltar som statister eller som stand in för skådespelarbarnen, bland annat skolscenerna är inspelade med bygdens barn. Hunden Svipp spelades av en hund som hette Acke och som alltid trodde att man sa ”sitt” när man sa ”Svipp”, så han satte sig ner istället för att komma. Efter halva filminspelningen fick man byta ut hunden mot en annan, som var lite för ljus i pälsen och därför fick kletas in med skokräm så att den blev lik den första hunden.

I Svedestorp kan man idag åka och titta på husen som ser exakt likadana ut som de gjorde under inspelningarna. Dock är husen privatägda så där får man inte gå in, men det finns ett café, djur, lekpark och gott om plats för picknik och man vill kika förbi.
Skolan som barnen går i är Tveta skola som ligger bredvid Tveta Kyrka i Hultfreds kommun.

Bullerbyn idag
 

Axel Zuber

Barn från 90-talet / Permalink / 1
Axel Zuber föddes 1991 i Helenelund, Sollentuna. Han gjorde sin debut i Oscarsnominerade Tillsammans och efter det har han spelat några mindre roller här och där. Hans största roll hade han i julkalendern Kaspar i Nudådalen där han spelade huvudrollen.
 
Axel studerade vid Rudbeck - valfrihetens gymnasium där han tog studenten 2010.

Idag så bor Axel kvar i Sollentuna och verkar leva singelivet. Han verkar träna en hel del och vill ni följa honom på instagram så heter han Akkebono.

Filmografi
 • 2000 – Tillsammans
 • 2001 – Kaspar i Nudådalen (TV-serie)
 • 2002 – Viktor och hans bröder (kortfilm)
 • 2003 – Föräldramötet (kortfilm)
 • 2004 – Hotet
 • 2005 – Vinterkyss
 • 2007 – Beck – Det tysta skriket (TV-serie)
 • 2007 – Till slut (kortfilm)
 • 2008 – Höök (TV-serie)
 
 
Till top