Bortklippta scener i Pippi Långstrump

Visste du det? / Permalink / 4
Jag tror inte att det är många som har missat att SVT ska klippa bort vissa scener i Pippi Långstrump. 
För er som har missat det så ska SVT nu göra en nyutgåva av tv-serien från 1969. De har bland annat förbättrat ljud och ljud, men även valt att klippa bort scener som anses vara rasistiska. Svt vill inte längre att Pippis pappa ska vara negerkung. Pippi kommer inte heller att dra ut ögonen och leka "kines".

Detta har fått stor uppståndelse på sociala medier och det har både varit positiva och negativa åsikter. Vissa anser att man förstör vårt kulturarv, medan andra verkligen stöttar SVT i det här beslutet.
 
Jag själv kan erkänna att jag först blev lite besviken då Pippi för mig är helig. Jag tycker inte att man ska röra i Astrid Lindgrens verk, men när jag tänker efter så tycker jag att detta är ett bra beslut av SVT. Serien ska ses av barn, och i modern tid så är det så många mer olika kulturer och religoner man måste ta hänsyn till. Vi vill ju att våra nysvenskar och de barn med utländsk bakgrund ska känna sig välkommna i vårt land och inte känna sig mindre värd. Så detta är ett steg i helt rätt riktning.

För mig som är uppväxt med orginalversionen kommer Pippis pappa alltid att vara negerkung. Men jag är vuxen och jag ser på det ordet på ett helt annat sätt än vad dagens barn gör. Därför stöttar jag SVTs beslut till 100%.

Vad är er åsikt om detta? Är ni för eller emot SVTs beslut?
 
 


#1 - - hanna:

Min åsikt är att varför ska man kämpa för att ha kvar något som är rasistiskt när det hur som helst inte förändrar poängen av historien för fem öre? Astrid sa själv att hon hellre såg att Pippis pappa skulle vara sjökapten eller pirat, så att han skulle vara just negerkung spelar ju faktiskt ingen roll.

#2 - - film älskaren (barnsligt namn, vet):

Hej jag både gillar och ogillar detta. Den dåliga delen är att det är synd att det inte kan vara som det är. Och den bra är att så som du skriver har du rätt i att alla som kommer till vårt land ska känna sig välkomna.

De tre tjejerna i huvudrollerna i Guds tre flickor skulle det vara kul om du skrev om.

#3 - - Läsare:

Hej, jag tycker att det är bra att dom tagit bort det,men om det finns sånna som vill höra tex. ordet "negerkung" i Pippi så kan man kolla på swefilmer för där har dom inte bytt till det nya utgåvorna.

#4 - - Anonym:

Varför är allt alltid så rasistiskt jämnt, tror ni man ändrar något för våran skull nere i Irak eller Iran.. Inget får vara som de är utan allt är så främlingsfientligt, nån gång tröttnar man på att invandrarna bara ska ha och ha!! Vi ska anpassa oss efter dom fast att de är dom som kommer hit..

Till top